7/29/2011

ketuk-ketuk ANNUR. Xo


salam jumaat. ;)


==> baru lepas baca belog zack. (klik sini)

oho, belum masuk Ramadhan dah buat ketuk-ketuk. hebat tak? ngee. kalau sebelum raya orang panggil ketuk-ketuk Ramadhan, if sebelum puasa? ketuk-ketuk Syaaban? ahah. tak sure. =.=''

but, kalau kau expect aku nak bagi resipi, baik kau menangis awal-awal, tu memang tak ah. ni fast track punya ketuk-ketuk. bagi ending dia je. boleh? eh okay, diskaun la sikit, nih aku tunjuk masa tengah buat. kot kau boleh agak camane nak buat kuih sedap-sedap macham aku buat kan.?

bulat bulat bulat.


LOL. takde nak buat ketuk-ketuk pon la. ni kejadian tadi pagi, waktu aku dengan miza baru lepas makan nasik bungkus sorang satu, dengan teh o panas yang aku boleh minum slurp slurp sampai habis sebab dah tak berapa panas, er, tak panas langsung dah kot. huhu. masa tu aku rasa jam aku dah masuk 8.30 pagi. taktahu pulak beza berapa minit dengan jam kau. =.=''. we went to maksedara miza's house! tolong mak sedara dia buat kuih raya untuk tempahan. aku tak expect pon camane suasana buat kuih raya, sebab last aku buat kuih beramai-ramai, dua tahun lepas kot. or tiga tahun lepas? hah. aku pon tak hengat. tahun ni je dapat puasa and raya lama-lama kat rumah. ;)

mula-mula tu aku tengok aje. tak berani nak buat. sebab? takut hancur. ye, HANCUR! bak kata hana, tangan aku kasar, tak boleh nak main-main dengan acuan, nanti hancur, taksempat nak terbentuk jadi kuih. kesian, takdapat lahir ke dunia. ;(

tapi, buat masa sekarang dan masa-masa akan datang, kata-kata hana tu dah boleh diabaikan, malah dihapuskan terus dari pemikiran pon boleh, sebab aku berjaya buat almond london tu tanpa ada satu pon yang sempat hancur. ohya, tadi aku buat almond london. XD

nah, bukti keberjayaan.

guess what, best jugak buat kuih ni. tu la, sebelum ni takpernah try. kalau try pon, try makan je. keh keh. now dah addicted, kalau boleh nak bulat bulat bulat sampai malam. er, miza, if aku mengigau malam ni, kau buat taktahu je ye. (oo) esok makcik dia kata nak buat kuih lain pulak. adoi, dah takboleh bulat bulat dah la. *obses* cukup seminggu, dah boleh bukak bazaar ramadhan dah aku. ahah. but memang susah la nak buat kuih. teliti mesti ada. aku, masak lauk biasa pon main campak-campak je. mana nak dapat buat kuih banyak-banyak.

tadi kalau ikut jam aku, pukol 4.30 petang dah siap buat bulat bulat. tunggu celup coklat je. yang tu lain hari. hurm, lokasi seterusnya, aku pergi rumah maksedara nasha (aku pernah cerita kat sini) sebab nak ambik barang aku yang tertinggal kat situ aritu sambil nak jenguk nasha dah kurus ke belum. ahahha. and macham biasa, nenek dia tersangat la peramah sampaikan aku dengan miza berjaya menghentam beberapa biji durian dan buah-buah yang lain. betol kenyang. haha. thanx to the sponsorship! lepas dah puas hati melantak tak hengat, kitorang pon mintak diri. eh eh, sebelum balik tu kitorang dah offerkan diri nak basuh pinggan yang kitorang guna, and semua yang berkaitan sebagai menunjukkan kitorang ni agak bersopan-santun, tapi ditolak mentah-mentah oleh nenek dia. oh okay. orang tua cakap kena dengar. >.<

lepas tu, pegi pulak rumah nenek miza, sebelah aje dengan tempat kitorang buat kuih tadi. and wow! ada jamuan lagi. durian jugak. ahah. tapi kali ni pengat durian. semalam dah makan pulut durian. ;) akceli, aku tak pernah pon makan pengat durian, even aku taktahu pon ada wujud pon nama pengat durian tuh. sebelum ni aku tahu ada pengat pisang dengan pengat ubi aje. so yesterday. =.='' and as a beginner tester, IMO lah, it tastes gooood! tambah lagi kalau cicah dengan roti. eh eh, roti tu la cicah dengan pengat durian. er, ke sama je dua tu? oh, betol kenyang.

then tunggu nak balik aje, lepas dah makan durian banyak-banyak, dah mengatuk sebab kenyang. balik rumah, kena tengok tv pulak. tahajjud cinta di siaran. ngee. huh, memang padat gila jadual aku. tu tak masuk puasa lagi. lepas ni kalau sesapa nak jumpa aku, kena buat epoinmen gamaknya. gituuuu~ hahaha. erm, esok buat kuih apa pulak ye? ahah. mentang-mentang la kuih tak hancur. XB




5 comments:

the GirL said...

panjang gila entry... tapi, tahniah sebab berjaya buat kuih tu...
tahniah..tahniah..tahniah...
sbb tak letOp kan Oven makcik ko tu...wakaka

miza said...

hee. panda buat kuey p0m gege nah dy!

an_Nur said...

@girL; hahah. okay la tuh daripada aku takreti langsung buat kueh, macham ko!

@miza; holas, yolo dh la mugo kito panda dh, keno la gege cikit2! eheh.

Ched said...

awalnya wat kuihh.. pos la sket~ hehe

an_Nur said...

haha. ni tlg mkcik, dy wat tempahan. memang la kena wat awal2. huhu.

nak suh poskan? bak alamat. cehhh! hahah.